Intr-un peisaj cu acoperisuri majoritare din tabla, un acoperis din tigla ceramica se diferentiaza printr-o estetica deosebita. Este diferit, cu un aspect care atrage privirile, dar mai ales durabil. Atentie! Desi poate fi la fel de frumoasa, cu nuante potrivite proiectului tau, nu toata tigla este la fel de rezistenta in timp. Primul indicator al calitatii este chiar pretul. O tigla ceramica buna este scumpa. Investitia merita insa din plin. O recuperezi in timp, tocmai datorita calitatilor tiglei ceramice Klinker despre care poti afla parcurgand acest articol.
Acoperis din tigla ceramica: proprietati izolatoare termice deosebite
Acoperisurile din tigla ceramica sunt frumoase si durabile. Majoritatea celor care opteaza pentru acest material de acoperis o fac datorita proprietatilor izolatoare. Pe timp de iarna, retine caldura si impiedica patrunderea frigului. Vara, ajuta la pastrarea unei temperaturi scazute in interior.
Mai mult, un acoperis din tigla ceramica Klinker este o alegere excelenta mai ales pentru zonele cu vreme extrema sau cu atmosfera sarata. Si asta spre deosebire de tigla metalica si cea de beton, care rugineste sau erodeaza in conditii extreme de mediu, dar si in cele “obisnuite”. Indiferent de conditiile meteo, acoperisul din tigla ceramica Klinker rezista peste generatii, materialele din care este facuta rezistand timp de peste 90 de ani.
Acoperis din tigla ceramica Klinker vs. tigla metalica
Acoperisul din tabla sau tigla metalica este cel mai folosit in zona noastra, in special pentru locuinte. Se gaseste intr-o varietate de culori, grosimi si onduleuri – modele. Popularitatea de care se bucura se datoreaza mai ales faptului ca poate fi montata pe constructii realizate din orice timp de material: beton, lemn, pal, caramida etc. Concret, nu este nevoie ca respectiva constructie sa aiba o rezistenta crescuta.
Pe de alta parte, marele dezavantaj al unui acoperis realizat din tigla metalica este faptul ca nu izoleaza termic. Totodata, spre deosebire de tigla ceramica care nu necesita intretinere, un acoperis din tigla metalica are nevoie de lucrari de intretinere, inclusiv de o posibila inlocuire la un anumit interval de timp.
Acoperis din tigla ceramica vs. beton turnat, colorat
Alte tipuri de acoperis care imita tigla ceramica pot fi si din:
- beton turnat, colorat;
- argila arsa;
- teracota.
Nici una dintre optiunile de mai sus nu are o durabilitate si rezistenta la fel de mari precum cea a tiglei din ceramica. Mai mult, daca tigla ceramica Klinker isi pastreaza neschimbate culoarea si caracteristicile timp de pana la 90 de ani, fiecare dintre materialele enumerate mai sus sufera modificari in timp, necesitand intretinere si inlocuire totala sau partiala.
Rezistenta placilor de tigla ceramica Klinker vine atat din materiile prime folosite, cat si din procesul de fabricare al acestora. Tigla ceramica Klinker este realizata dupa o reteta de fabricatie germana, veche de peste 160 de ani, doar din materiale ecologice si argila naturala. Acestea sunt prelucrate si arse in cuptoare industriale, la o temperatura de peste 1.000 de grade Celsius.
In ciuda rezistentei si a durabilitatii crescute, daca vrei sa apelezi la tigla ceramica pentru acoperisul casei tale, ia in calcul ca un astfel de sistem are o greutate semnificativa. Aceasta va pune presiune pe structura casei.
Acoperis din tigla ceramica: avantaje si dezavantaje
Iti prezentam in continuare o serie de avantaje si dezavantaje ale unui acoperis imbracat in tigla ceramica Klinker.
Avantaje
- durata lunga de viata, de peste 90 de ani. Caracteristica este specifica tuturor produselor fabricate dupa tehnologia germana Klinker. Despre ele, poti afla mai multe din articolul Produsele Klinker, alegerea perfecta pentru amenajari de senzatie.
- placile pot fi refolosite: la fel ca si in cazul celorlalte produse Klinker, tigla ceramica poate fi demontata cu usurinta si refolosita pentru un alt proiect;
- nu poate fi deteriorata de insecte, spre deosebire de placile din teracota;
- acoperisul din tigla ceramica Klinker este ecologic si prietenos cu mediul, datorita materialelor din care sunt fabricate tiglele;
- este eficient energetic;
- placile pot ramane intacte in caz de incendiu;
- nu necesita intretinere, caracteristicile sale, inclusiv culoarea ramanand neschimbate in timp;
- spre deosebire de tigla metalica, nu rugineste si nu are nevoie de inlocuire partiala;
- rezistenta crescuta la intemperii, precum vant puternic, grindina, crengi care cad pe acoperis;
- rezista intacta la peste 120 de cicluri de inghet-dezghet;
- tigla ceramica Klinker se adapteaza cu usurinta la aproape orice stil arhitectural. Forma aplatizata de “S” creeaza un aspect ondulat, deosebit. Poti vedea aici oferta de tigla ceramica Klinker;
- cand sunt montate corect, acoperisurile din tigla ceramica Klinker depasesc cerintele internationale actuale de incarcare seismica pentru materialele de constructii.
De precizat este faptul ca toate produsele Klinker au aceleasi caracteristici ca ale tiglei ceramice, indiferent ca este vorba despre caramida aparenta, caramida aparenta de zidit, pavaj ceramic sau pardoseala ceramica.
Despre caracteristicile unor produse Klinker, disponibile si in Romania, poti afla mai multe din videoul urmator:
De asemenea, pentru alte noutati si sfaturi legate de amenajari exterioare si interioare, ne poti urmari pe canalul de YouTube al Klinker Romania, pe care il poti accesa aici.
Dezavantaje
Dincolo de numeroasele avantaje enumerate mai sus, tigla ceramica prezinta si dezavantaje. Printre ele se regasesc:
- costul ridicat: investitia initiala se amortizeaza insa in timp, datorita durabilitatii si a faptului ca nu necesita lucrari de intretinere, pastrandu-si aspectul initial, fara sa fie influentata de factorii externi;
- montajul realizat de specialisti cu experienta: spre deosebire de tigla din tabla sau alte materiale, cea din ceramica se monteaza mai greu si trebuie sa apelezi la mesteri specializati. De asemenea, placile vor trebui masurate, asezate intr-un model specific si verificate, astfel incat sa nu patrunda apa. Atentie! Realizarea sau schimbarea unui acoperis cu tigla ceramica nu este un proiect de bricolaj, ci unul complex;
- greutate: desi ii confera rezistenta si durabilitate, tigla ceramica nu este potrivita pentru orice tip de constructie, ci doar pentru cele foarte solide. De asemenea, nu este potrivita pentru toate tipurile de pante ale acoperisului. Se recomanda doar pentru acoperisuri cu pante relativ ascutite. Tiglele ceramice nu trebuie folosite pe acoperisuri cu pante mai mici.
Daca iti doresti un acoperis realizat cu tigla ceramica, dar nu stii daca este potrivita si pentru casa ta, iti recomandam sa apelezi la specialistii nostri. Expertii Klinker Romania te pot ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru proiectul tau. Ne poti contacta oricand la 0755 744 972 sau 0753 147 110 sau ne poti trimite un email la info@klinker-romania.ro sau office@klinker-romania.ro.
surse: tileroofing.org; thespruce.com